FAQ

Is het allemaal niet wat te zweverig en is het allemaal niet wat te belerend/onmogelijk?

Zeker niet. Of zoals een mama van een kind van 6 en een kind van 4 jaar vertelde na het volgen van een reeks van webinars:

Het was echt superboeiend ! Goed gedaan! Ik dacht dat het zo wat te zweverig zou zijn de eerste sessie, maar was aangenaam verrast. Werd gegeven met het been in de realiteit.

En vooral met : Hey, dit is hoe we het best het meest van de tijd zouden doen voor de optimale relatie. Maar die knappen soms ff, ook bij zij die helemaal weten hoe. En dan focus op herstel.

Dat is wel leuk op die manier te horen, dan komt het niet belerend en als 'onmogelijk' over. Integendeel. Good job!

Wie ben jij eigenlijk dat jij me kan helpen bij opvoedingsondersteuning?

Nieuwe Autoriteit draait om een basishouding van toegewijde liefde die nooit loslaat en vanuit die liefde bieden we als ouder bescherming, veiligheid en een houvast. Het is een basishouding die zit vervat in hoe we handelen, spreken en zijn als ouder.

Als communicatiewetenschapper ben ik zeer vertrouwd met het feit dat 93 % van onze communicatie is bepaald door hoe we het zeggen en niet door wat we zeggen. In Nieuwe Autoriteit leggen we de vinger op die ‘hoe’. Wat zorgt dat onze begeleiding onze kinderen doet groeien? Wat precies is er nodig opdat grenzen juist veiligheid creëren (bescherming )in plaats van onveiligheid (angst)? Wat zorgt ervoor dat wat we zeggen ook effect heeft? Niet wat, maar hoe…

Ook de axenroos, een communicatiemodel, vormt een krachtig hulpmiddel om ouders aan te geven wat het betekent om kinderen uit te nodigen tot meewerken vanuit een krachtige manier van spreken en zijn. We eisen niet, we commanderen niet, maar we stellen ook geen vragen en gaan  niet steeds onderhandelen. We bieden een krachtig houvast aan vanuit een samen en boven – dynamiek. Een houding die volgens Amy Cuddy (bekend van de power poses) staat voor een houding met een hormonale spiegel met hoog testosteron en laag cortisol; een houding die zij graag effectief leiderschap noemt wat symbool staat voor zelfzekerheid, passie, authenticiteit, rust en innemendheid.

Een krachtig houvast dat warmte, bescherming en veiligheid biedt zodat je kind zich optimaal kan hechten aan zijn verzorgingsfiguren en zo kan uitgroeien tot een sterke en veerkrachtige jongvolwassene met een gezond zelfvertrouwen een positief zelfbeeld.

Als therapeute leerde ik uitgebreid wat het is om iemand te zien in wij/zij echt is, wat hij/zij nodig heeft en om die gevoelens en behoeften op een warme manier te ontvangen. Een vaardigheid die elke ouder mag ontwikkelen om zo die veilige warme haven te zijn waar het kind terecht met zijn zorgen, zijn emoties en zijn behoefte aan comfort, troost en aanmoediging. Een vaardigheid die ik zo uitgebreid heb ingeoefend dat ik ze helemaal heb geïnternaliseerd en dus op een authentieke manier kan doorgeven aan mensen die dat willen leren.

Wat is Nieuwe Autoriteit eigenlijk?

In een notendop:

Waar klassieke autoriteit steunt op krampachtig laten gelden van jezelf door 'te tonen wie hier de baas is' (lees: onmiddellijke gehoorzaamheid afdwingen door dreigen, straffend optreden, vernederen, maar ook trucjes zoals omkopen e.d.) zegt Nieuwe Autoriteit dat we onze ouderlijk autoriteit opnemen door vol te houden, rustig verwachtingen uit te spreken, een 'tribe' met duidelijke normen en waarden te creëren voor onze kinderen, veiligheid te bieden aan onze kinderen door een krachtige aanwezigheid te geven.

We zorgen ervoor dat we escalatie vermijden, maar kiezen niet voor eindeloos onderhandelen, uitleggen, meegaan in de eisen of grillen van onze kinderen. Integendeel, we vormen een stabiliserend anker voor onze kinderen en creëren zo een warm en stabiel nest met ons gezin en onze 'tribe'.

Aan het fundament van alles ligt een fundamenteel geloof en vertrouwen in ons kind en een zeer toegewijde, nooit loslatende liefde die steeds weer centraal wordt gezet.

Kunnen de lezingen mij helpen met mijn specifieke probleem of moeilijkheden?

De webinars zijn heel helpend voor:

  • iedereen die last heeft van vermoeidheid, veroorzaakt door het ouderschap en alles wat daarbij komt kijken
  • iedereen die niet echt de ouder kan zijn die hij/zij zou willen zijn
  • iedereen die merkt dat hij/zij steeds weer hetzelfde moet zeggen, zonder het gewenste resultaat
  • iedereen die gek wordt van zijn/ haar eigen gezeur en gepreek
  • iedereen die meer verbindinde en meer effectieve strategieën wil dan roepen, bedreigen, omkopen, straffen, uitsluiten, beschamen,....
  • iedereen die meer rust, verbinding en plezier wil vinden in het ouderschap
  • iedereen die op zoek is naar een manier van grenzen stellen zonder de relatie met zijn/haar kind op het spel te zetten
  • iedereen die verbindend wil opvoeden, en tegelijk in zijn/haar authentieke kracht wil staan
  • iedereen die zowel toegewijde liefde als krachtig leiderschap in zijn/haar opvoeding wil brengen
  • iedereen die zijn/ haar kind wil zien uitgroeien tot een sterk, veerkrachtig kind vol zelfvertrouwen

Moet ik nu kiezen voor de ‘oude’ manier van straffen en belonen, bedreigen, omkopen of in meegaan, vragen, voortdurend uitleggen en onderhandelen, … ?

Nee, zeker niet. Volgens de Nieuwe Autoriteit is het een slechts de keerzijde van de medaille van het andere. Noch jezelf laten gelden door machtsmiddelen, noch het centraal zetten van eisen/noden/behoeften van kind is effectief of helpend voor zowel ouder als kind.

Wat we uit onderzoek weten is dat je als ouder aanwezig moet zijn en een stevig houvast moet bieden door verwachtingen en leefregels duidelijk te maken, maar dat deze nooit op een invasieve manier kunnen worden afgedwongen zoals bang maken, omkopen, roepen,...

Het gaat over een rustige, vastberaden manier van sterk en warm leiderschap die zit verankerd in een bed van nooit- loslatende, toegewijde en vastberaden liefde voor je kind.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x